Chủ Nhật, 14 tháng 8, 2011

Bếp Chay Thanh Nhẹ: Canh chua Thái chay - Vegan Thai hot and sour soup (Kim Thuận)

Canh chua Thái chay - Vegan Thai hot and sour soup (Photo: VietNamAnChay.com)
Thai hot and sour soup tom yum goong can easily be veganized. Here is a vegan version, with a twist of okra surprise for fiber. Main ingredients are lemongrass, kaffir lime leaves, galanga, basil, tomato, mushroom and hot chili pepper. Tofu and faux shrimp (made from taro flour in some cases) add texture to this internationally famous soup.

Thai Hot and Sour Soup
Recipe by Kim Thuận

Ingredients:

  • Fried tofu, sliced (about 1/2 cup)
  • Vegan faux shrimp, briefly sautéed (about 1/2 cup)
  • 10 straw mushrooms, halved
  • 2 tomatoes, quartered
  • 1 cup okra 
  • 5 cups vegetable broth + 5 cups water
  • 1/2 fresh galanga, sliced and crushed
  • 3 lemongrass stalks, cut into 4 inches (about 10 centimeters), crushed
  • 6 kaffir lime leaves
  • 3 tablespoons satay seasoning (powder)
  • 1/2 cup lime juice
  • (Optional) 2 shallots, finely chopped 
  • (Optional) 2 garlic cloves, finely chopped
  • Basil leaves
  • Fresh chili pepper, sliced
  • Sugar, to taste
  • Vegan fish sauce (or any soy sauce with light color), to taste 

Directions:

  1. (Optional) In a pot, fry shallots and garlic until golden.
  2. Add vegetable broth. Bring to a boil.
  3. Reduce to medium heat. Add galanga, lemongrass, and kaffir lime leaves. Cook for about 10 minutes with covered lid.
  4. Add water, tomato, and okra. Cook for another 4-5 minutes.
  5. Add mushrooms, tofu, and faux shrimp.
  6. When the soup comes to a boil again, reduce heat. Season to taste with lime juice, satay powder, sugar, and vegan fish sauce (or light soy sauce).
  7. Turn off heat. Add basil leaves and chili pepper. Enjoy with bún (thin rice noodle) or rice!

Canh chua Thái chay (Kim Thuận)

A.
  • Đậu hủ chiên thái lát, khoảng 1/2 chén
  • Tôm chay xào sơ, khoảng 1/2 chén
  • 10 nấm rơm tươi, cắt đôi
  • 2 trái cà chua, mỗi trái cắt làm 4
  • 1 chén đậu bắp
B.
  • 5 chén nước dùng chay bằng rau củ quả + 5 chén nước lọc
  • 1/2 củ riềng tươi, thái lát, đập giập
  • 3 nhánh sả tươi, cắt khúc khoảng gang tay, đập giập
  • 6 lá chanh Thái
  • 3 muỗng canh gia vị sa-tế
  • 1/2 chén nước cốt chanh tươi
  • (tùy thích) 2 củ hành hương (hành ta, nhỏ, màu tím), băm nhuyễn
  • (tùy thích) 2 tép tỏi, băm nhỏ
C.
  • Rau quế
  • Ớt tươi thái lát
  • Đường, nước mắm chay để nêm nếm

Thực hiện:
  1. Phi hành tỏi cho vàng (tùy thích). 
  2. Cho nước dùng chay vào, nấu sôi. 
  3. Bớt lửa vừa, đậy nắp, nấu chung với riềng, sả, lá chanh khoảng 10 phút. 
  4. Sau đó cho thêm nước lọc. Cho cà chua, đậu bắp vào, nấu chừng 4-5 phút. 
  5. Thêm nấm, đậu hủ và tôm chay vào.
  6. Khi canh sôi trở lại, bớt lửa, nêm nước cốt chanh, sa-tế, đường, nước mắm chay cho vừa ăn.
  7. Tắt lửa. Cho ớt, lá quế vào và múc ra tô, dọn ăn nóng với bún hoặc cơm.
Món canh chua Thái chay cay cay, ngọt ngọt, chua chua. Bạn có thể tăng giảm gia vị tùy theo sở thích. 

Chúc các bạn và gia đình có những buổi cơm chay như ý.

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét

Bài đăng phổ biến