Thứ Hai, 13 tháng 8, 2012

Nấu chay: Bánh tiêu (Hollow donuts) - Helen thực hiện

hollowdonuts
Món bánh tiêu này cũng do cô T ở Harrisburg giới thiệu vì cô đã làm thành công. Cám ơn Helen đã chia sẻ công thức làm món bánh rất hấp dẫn này. Chúng ta cùng nhau vào bếp với Helen các bạn nhé.
How to make hollow bread (hollow donut)
Ingredients:
400g all purpose flour (390g for the dough, 10g to dust the working surface (= total 2 ¾ cup)
210 ml luke warm water (=7.1 Fl. Oz)
70g sugar (1/3 cup)
1 tsp salt
1 tsp instant yeast
1 tsp baking powder
3tbsp sesame seeds
Directions:
Stir well 1tsp instant yeast and 1tbsp sugar into 210ml luke warm water. Leave for 5 míns.
Mix sugar with baking powder, flour, salt.
Mix the yeast mixture into the flour mixture, then add 1 tbsp vegetable oil.
Knead into a soft dough (10mins on lowest speed with kitchen machine or 20mins by hand)
Cover with plastic wrap and let the dough rest in a warm place (eg. in the oven with the oven light on.) for at least 1 hour until the dough double in size.
Take the dough out and knead for one minute. Then divide the dough into 8 or 16 balls.
Roll the ball in the sesame seeds. Cover with a slightly damp cloth and let it rest again for 20mins or longer.
Roll the balls into round pieces, about ¼ inch thick (0.5cm).
Heat a frying pan with enough oil to fry (at least 2 inches high). Slide a piece of flat dough into the oil and it will start to float. Gently flip it over continuously many times with chopstick and it should puff up. Keep flipping & frying until golden. Place on a rack or strainer to drain off the excess oil
When the donut cools down, it may become flat. But when you tear it out, you see the big pocket inside. It is important that you let the dough rest long enough to get the puffing effect..
Cách làm bánh tiêu
Nguyên liệu:
- 400g bột mỳ đa dụng (390g để nhồi bột, 10g để rãi mặt bàn)
- 210 ml nước hơi ấm tay
- 1mcf men nổi màu nâu 5g
- 70g đường (1/3 chén ăn cơm)
- 1 muống súp dầu ăn
- 1mcf muối
- 1mcf bột nở (baking powder)
- 5 muỗng súp hạt mè (vừng)
- Dầu ăn để chiên
Cách làm:
Hòa 1muỗng súp đường, 1mcf men nổi màu nâu với 210ml nước ấm. Quậy đều.
Trộn 390g bột mỳ với 70g đường, 1mcf muối, 1mcf bột nở.
Trộn 2 hỗn hợp trên với nhau. Thêm 1ms dầu ăn
Dùng máy nhồi 10 phút tốc độ thấp nhất (hoặc nhồi bằng tay 20 phút) thành cục bột dai. Lấy ra vo tròn, cho lại vào thau trộn. Bọc phủ nylon lại, để nơiấm (vd trong lò nướng nhưng chỉ bật đèn), ủ 1 giờ
Sau khi ủ, bột sẽ nở to gấp đôi, khi kéo bột ra thấy có nhiều rễ. Rắc chút bột (~10g) ra mặt bàn, nhồi 1 phút.
Chia bột thành 8 hoặc 16 (tùy muốn ăn bánh to hay nhỏ). Vo tròn từng viên bột và lăn qua mè (vừng).
Đậy lại bằng một chiếc khăn hơi ẩm. Để bột nghỉ 20 phút
Cán bột thành miếng tròn dày 1cm. Phủ khăn lại.
Đổ dầu ngập cỡ 2 lóng tay. Đun nóng, khi thấy sủi bọt quanh cây đũa thì hạ lửa xuống medium. (dầu nóng 180°C).
Thả bột vào chảo dầu sôi. Sau vài giây bánh nổi lên thì lật liên tục, bánh sẽ phồng đẹp. Khi hơi vàng thì gắp ra để ráo dầu rồi xơi :D.
Helen

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét

Bài đăng phổ biến