Bún chả giò chay, tuyệt vời, tuyệt vời! - Vietnamese vegan fried rolls with bún. (Photo: HHJr.) |
Đây là một trong những món Hồng Hương Junior cũng thích, xin được chia sẻ cùng các bạn.
Mình cần:
Nhân:
1 chén cà-rốt, bào sợi mỏng
1 chén cải bắp, thái chỉ
½ chén bún tàu, ngâm nước cho mềm, vắt ráo, cắt khúc
¼ chén nấm mộc nhĩ sợi (nấm mèo), ngâm nước cho mềm, rửa sạch, để ráo
½ muỗng cà-phê muối
1 muỗng cà-phê tiêu
1 muỗng cà-phê đường
Trộn tất cả vật liệu và nêm gia vị cho vừa khẩu vị. Để sang một bên.
Bánh tráng:
1 xấp bánh tráng Tàu (loại lớn, không phải loại nhỏ cho hoành thánh, nhớ xem kỹ vật liệu không có trứng)
1 muỗng canh bột năng (pha với 3 muỗng canh nước, để dành dán bánh tráng lại sau khi cuốn)
Nước chấm:
3 muỗng canh nước lọc
1 muỗng canh mật thùa (hoặc đường chay)
1 muỗng canh liquid amino (hoặc nước tương)
1 muỗng canh nước vắt chanh
Chút ớt (tùy thích)
Khuấy đều.
Bún:
Bún tươi hoặc bún khô luộc, để ráo.
Rau:
Sà-lách (thái sợi), dưa leo (thái sợi), giá sống, ngò, rau răm, rau quế, rau húng cây, rau tía tô, rau gì mà bạn thích
Mình vào bếp chay nhé:
- Trải bánh tráng ra dĩa bàn, cho nhân vào, cuốn lại. Thấm chút bột năng pha ban nãy để dán bánh lại cho dính.
- Bắc chảo. Vặn lửa cao vừa. Cho dầu vào vừa đủ ngập để chiên chả giò.
- Khi vàng, trở sang mặt kia để chiên nốt.
- Món này nhiều dầu, nên đặt khăn giấy trên đĩa để thấm bớt dầu.
- Cho bún vào tô. Cho các loại rau lên trên. Cắt chả giò chay xéo cho đẹp, để lên trên.
- Dùng với nước chấm chay.
Vietnamese Vegan Fried Rolls with Thin Rice Noodles
This is also one of my favorite Vietnamese vegan dishes. I'd like to share with you.
We need:
Filling:
1 cup carrot, julienned
1 cup cabbage, julienned
½ cup bean threads, soak until softened, squeeze the water out, cut into portions about the length of julienned carrot or cabbage
¼ cup sliced wood ear mushrooms, soak until softened, wash thoroughly, drain well
½ teaspoon salt
1 teaspoon ground black pepper
1 teaspoon vegan sugar
Mix all the ingredients and season to taste. Set aside.
Wrapper:
1 stack of spring roll wrappers (the large kind, not the small kind for wonton; read ingredients carefully to make sure there are no eggs or dairy derivatives)
1 tablespoon tapioca starch (mix with 3 tablespoons water and use it later to help seal the roll well)
Sauce:
3 tablespoons water
1 tablespoon agave nectar (or vegan sugar)
1 tablespoon liquid aminos (or light soy sauce)
1 tablespoon lime juice
Red chili pepper (optional)
Thin rice noodles (bún):
Use fresh bún or cook the dried version according to package directions and drain well.
Vegetables and herbs:
Lettuce (cut into thin strips), cucumber (cut into thin strips), fresh bean sprouts, cilantro, Vietnamese coriander, basil, mint, perilla, or any fresh herb you like
Let's go to the vegan kitchen:
- Put a single wrapper on a large plate.
- Add the filling on top.
- Fold the left and right edges toward the center.
- Then roll the wrapper away from you.
- Seal with the flour mixture, so that when you fry the roll, it can remain intact.
- Add enough vegetable oil in a pan to fry the rolls. With medium-high heat, fry until golden, then continue frying the other side.
- The roll absorbs a lot of oil, so you might want to put some paper towel or napkin on a large plate to soak off some oil.
- Put some thin rice noodles (bún) in a medium-large bowl. Add fresh vegetables and herbs.
- Finally, add the vegan rolls on top (cut diagonally, it's probably prettier that way).
- Use with sauce.
I'd eat this for luch, because it might be a little heavy for dinner. I don't know about you, but oily foods make me stay awake at night. So listen to your body, take care of your precious body, and know what works or doesn't work for you.
Không có nhận xét nào:
Đăng nhận xét